Szürkehályog és zöldhályog szűrés

Optikánkban az általános látásellenőrzés mellett speciális szűréseket is végzünk, melyek során fény derülhet olyan szemészeti elváltozásokra, mint a szürkehályog (Cataracta) vagy a zöldhályog (Glaucoma).

Ezekkel a vizsgálatokkal – kiegészítve a szemfenék vizsgálattal – korán felismerhetőek más súlyos látászavarok kialakulásáért felelős betegségek is, mint például a cukorbetegség és a magas vérnyomás.

Mint minden betegségnél, itt is a megelőzés a legfontosabb.

MIT JELENT A

SZÜRKEHÁLYOG?

Szürkehályognak hívjuk, amikor a kristálytiszta szemlencse maradandóan elhomályosul. Orvosi neve, a cataracta (ejtsd: katarakta) azt jelenti, „fehér vízesés”. A név nem véletlen, hiszen a kialakult homályos látás olyan, mintha valaki egy vízfátyolon keresztül nézne.

TÜNETEI:

  • Az első tünetek között van a jelenség, mintha homokfúvott ablakon néznénk keresztül. A korábban éles képet homályosnak, az élénk színeket fakónak látjuk.
  • Gyakori, hogy akinek korábban pluszos szemüvegre volt szüksége olvasáshoz, leteszi azt.
  • Szürkületben fokozatosan romlik a látásélesség.
  • Egyre erősebb szemüvegre van szükség.
  • Erős fény hatására káprázás jelentkezhet.

Fontos tudni, hogy kialakulását az UV sugarak nagyban felgyorsítják. Ezért is rendkívül fontos szemünk védelme az erős napsütésben.

Mivel tünetei hasonlóak más szembetegségekéhez, speciális vizsgálattal tudjuk megállapítani. Előrehaladottságától függően vagy szemüveggel tudjuk korrigálni, vagy szemészeti szakrendelésre küldünk tovább, ahol műtéttel orvosolható a probléma.

MIT JELENT A

ZÖLDHÁLYOG?

A zöldhályog nem egy konkrét betegséget, hanem többféle, veszélyes következményekkel, akár vaksággal is járó rendellenességet jelent. Ezek nem gyógyítható szembetegségek, ezért a minél korábbi felismerésük kiemelkedően fontos.

Zöldhályog kialakulása során a szem belső nyomása megemelkedik, aminek következtében károsodik a látóideg és a látótér. A folyamattal visszafordíthatatlan látásromlás alakul ki.

TÜNETEI:

  • szem és környékének fájdalma
  • szempirosodás
  • homályos látás
  • fényforrás körül kialakuló szivárványszerű karika látása
  • ritkán migrénes fejfájás, hányinger, hányás

Ám az esetek többségében tünetek nélkül alakul ki a betegség, így nagyon fontos a szűrés, főként 40 éves kor felett. Modern eszközeinkkel ezt a szembetegséget is egyszerűen meg tudjuk állapítani.

A természetes és mesterséges fények folyamatosan igénybe veszik a szemünket! Óvd meg látásod épségét az Essilor lencséivel.

 

A vizsgálati eredmények csak külön díj ellenében vihetők el.

FOGLALJON IDŐPONTOT KÉNYELMESEN ONLINE

VAGY A (70) 674 2600 ÉS A (70) 366 2991 TELEFONSZÁMOKON!