Polateszt

HOMÁLYOS LÁTÁST, FEJFÁJÁST TAPASZTALSZ?

Tapasztaltál már homályos vagy kettős látást, monitor- vagy tévénézés közbeni szemfáradtságot? Gyakran fáj a fejed, vagy nehezen olvasol még szemüvegben is? Elképzelhető, hogy szemizmaid működésével van probléma.

HOGYAN DERÍTHETŐ KI A PROBLÉMA OKA?

Amikor szemeink nem működnek együtt, térlátásunk romlik, mivel a látott tárgyak részleteit és egymáshoz viszonyított helyzetét nem, vagy csak nehezen tudjuk megállapítani. Ezt az ún. polateszttel lehet vizsgálni.

A polateszt – magyarul térlátás vizsgálat – során megállapítjuk, hogy az idegrendszer milyen mértékben használja együtt mindkét szemet a látás folyamatában. A vizsgálat során egy polarizált szűrőn keresztül ábrákat mutatunk. Amennyiben eltérést találunk, azt egy úgynevezett prizmával korrigáljuk.

MIKOR ÉRDEMES VIZSGÁLATRA MENNI?

 

  •  gyakori – hetente többszöri – fejfájás
  •  szemkáprázás
  •  monitoros munka közbeni szemfáradás
  •  hibás térérzékelés
  •  a tévénézés fárasztó, nem kényelmes
  •  olvasási nehézség, főleg sorváltásoknál – gyermekeknél is -, ami szemüveg használattal sem szűnik meg
  •  homályos vagy kettős látás

GYERMEKED TANULÁSI ZAVAROKKAL KÜZD?

 

Ha iskolás gyermeked tanulási zavarokkal küzd, vagy nem megfelelő a koncentrációs képessége, könnyen vezethető vissza ez a binokuláris látászavarra, vagyis a rejtett kancsalságra. Egyes esetekben az is kiderülhet, hogy a kisgyermeknek, akinél diszlexiát diagnosztizáltak, valójában csak szemészeti korrigálásra van szüksége.

Ez a polateszt segítségével könnyedén megállapítható. Amennyiben a vizsgálat eredménye pozitív, akkor sem kell kétségbe esni. Egy prizmás szemüveg segítségével korrigálható a szemprobléma. Ez nagyban hozzájárulhat a gyermek tanulási nehézségeinek javításához.

Gyermekek esetében 6 éves kor előtt nem ajánlott a teszt elvégzése, ugyanis ebben a periódusban alakul ki a kétszemes látás. Látásuk ezután válik jól vizsgálható állapotúvá.

Foglalj időpontot szemvizsgálatra!