Nem győzöm hangsúlyozni a tökéletes látás fontosságát a mindennapi életben, de eddig még nem esett szó az autóvezetésről. Napjainkban egyre többen ülnek a volán mögött, így nagyon sokunknak felelősségteljesebben kellene gondolkoznunk e témáról.

pexels-photo

Mire gondolok konkrétan?

Sajnos volt alkalmam tapasztalni, hogy azok sem gondolkodnak így, akik ebből élnek. Találkoztam olyan hivatásos sofőrrel, akinek látásélessége 30 százalékos volt, és nem viselt szemüveget.. Ez szerencsére kirívó eset, de talán elgondolkodtató. Ha valakinek szüksége van távoli korrekcióra, azt vezetéshez is fel kell venni, hiszen azzal 3 méterről korrigálunk. Látásjavító szemüveg nélkül sem a tájékozódás, sem az érzékelés nem olyan pontos, mint amilyennek lennie kell. Jól látni nem szégyen, tehát ha a jogosítványba beírják a szemüveg használatát, azt viselni is kellene.

Mi javasolható azoknak, akinek már olvasó szemüveg is kell?

Hogyan látják például a műszer falat? Erre van speciális megoldás: vagy a hagyományos multifokális szemüveget tudom ajánlani, vagy a kifejezetten erre a célra kifejezett ROAD PILOT nevezetű lencsét. Mindkét lencse technikailag lehetővé teszi a tökéletes látást, távolra és közelebbre egyaránt. Természetesen ezeket a lencséket is tükröződésmentesítő réteggel ajánljuk, hiszen így a zavaró csillogásokat is ki lehet szűrni. (Pl. szélvédő, tükrök, éjszakai vezetés, esős idő)VariluxRoadPilot.jpg